Kan ik mijn hypotheek tussentijds verhogen of de hypotheek verlengen?

Hypotheek verhogen

Heeft u onvoldoende spaargeld of is de uitgave te groot om binnen afzienbare tijd voor te sparen? Dan kan het kan interessant zijn om uw hypotheek te verhogen. Er wordt vaak gekozen voor het verhogen van de hypotheek wanneer u bijvoorbeeld uw woning gaat verbouwen of een andere grote uitgave wilt doen.

Er zijn drie verschillende manieren om uw hypotheek te verhogen. Wij gaan hieronder graag in op deze opties.

1. Hypotheek oversluiten

Bij het oversluiten van uw hypotheek kiest u ervoor om uw oude hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Het voordeel van het oversluiten van uw hypotheek is dat u weer diverse keuzemogelijkheden heeft op het gebied van de rentevaste periode, het tarief en de betreffende geldverstrekker.

Stapt u over voor het einde van de rentevaste periode? Houd er dan rekening mee dat u vaak een boeterente moet betalen.

2. Hypotheek onderhands verhogen

Vaak wordt er bij de notaris rekening gehouden met een eventuele verhoging van de hypotheek. Heeft u destijds bij het afsluiten van uw hypotheek een hoger bedrag in laten schrijven? Dan heeft u nu de mogelijkheid om uw hypotheek te verhogen, zonder daarvoor opnieuw naar de notaris te moeten. Dit wordt ook wel uw hypotheek onderhands verhogen genoemd.

3. Tweede hypotheek afsluiten

Heeft uw woning overwaarde? Dan kunt u ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten, boven op uw bestaande hypotheek. Voorwaarden zijn wel dat u een lineaire en/of annuïtaire hypotheek heeft en dat er opnieuw naar uw inkomsten, de waarde van uw woning en de huidige hypotheek wordt gekeken. Voor deze manier van hypotheek verhogen moet u wel naar de notaris.

In de meeste gevallen wordt voor een verbouwing geadviseerd om uw hypotheek te verhogen in plaats van een persoonlijke lening af te sluiten. Dit omdat de hypotheekrente op dit moment een stuk lager is dan de rente van een persoonlijke lening.

Hypotheek verlengen

Aan het einde van de looptijd van uw hypotheek, vaak 30 jaar, dient de hypotheek afgelost te worden. Een spaarhypotheek lost u aan het einde van de looptijd af met het kapitaal uit uw spaarpolis. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt de hypotheek na afloop niet vanzelf afgelost. Kunt u de hypotheek niet aflossen? Dan moet u uw hypotheek verlengen. Dit kan bij uw eigen bank of bij een andere bank.

Hypotheek verlengen bij uw eigen bank

Na afloop van de looptijd van uw hypotheek moet u met uw bank in gesprek. Het gaat dus om een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek waarbij de afloopdatum van het hypotheekcontract is bereikt. Bij het verlengen van een hypotheek bedoelen we dus niet het aflopen van een rentevast periode.

Wil je de hypotheek verlengen? Dan kun uw bank hiervoor verlengingskosten in rekening brengen. Sommige partijen eisen ook de tussenkomst van een adviseur en soms is er ook een taxatie van de woning nodig. Maar de hypotheek kan vrijwel altijd gewoon doorlopen.

Hypotheek verlengen bij een andere bank

Wanneer u kiest voor het verlengen van uw hypotheek bij een andere bank, sluit u uw hypotheek over naar een andere bank. Wilt u meer lezen over het oversluiten van uw hypotheek? Lees dan het artikel ‘Wanneer kan of moet ik mijn bestaande hypotheek oversluiten?’.

Boumij Hypotheken voor advies

Heeft u na het lezen van bovenstaande nog een vraag over het verhogen van uw hypotheek of het verlengen van uw hypotheek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze hypotheekadviseurs staan graag voor u klaar met een passend advies.