Waar moet ik op letten bij het kopen van een nieuwbouwhuis?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt een hoop kijken. Door het proces in stappen of fases op te delen, wordt het hele proces van de aankoop van nieuwbouw vaak een stuk overzichtelijker.

  1. De voorbereiding: uw woonwensen op papier
    Het stappenplan begint met het in kaart brengen van de woonwensen die u voor de nieuwbouwwoning heeft. In welke omgeving wilt u wonen? Wat voor soort woning zoekt u? En wat is het beschikbare budget? Vooral het laatste punt is belangrijk. Zet uw inkomen, vermogen, schulden en eventuele giften op een rij. Als uw budget helder is, kunt u veel gerichter zoeken en komt u minder snel voor (financiële) verrassingen te staan.
  2. De zoektocht naar uw droomwoning: inschrijven
    Na de voorbereiding kun uw gericht zoeken naar de nieuwbouwwoning van uw dromen. Heeft u een woning op het oog? Dan kunt u uzelf online of via een inschrijfformulier inschrijven. Als er veel geïnteresseerden zijn, dan vindt er waarschijnlijk een loting plaats. U kunt uw kansen proberen te vergroten door een financiële check (een bewijs vanuit een financieel adviseur, waarin staat dat u de woning kunt betalen) toe te voegen aan uw inschrijving.
  3. Het contract sluiten
    Een van de spannendste stappen of fases van het hele aankoopproces van nieuwbouw is het tekenen van het contract. Vanaf dan is de woning officieel van u (tenzij u uzelf in de verplichte bedenktijd nog bedenkt). Check de overeenkomst goed voordat u tekent. Let bijvoorbeeld op de prijs en rente, de garantie, de bouwtijd en betalingstermijnen. Schakel eventueel iemand in die verstand van zaken heeft.
  4. Financiële zaken regelen
    Een minder leuk onderdeel van het stappenplan, maar wel belangrijk: de financiering van de nieuwbouwwoning. Zodra de overeenkomst getekend is, kunt u de hypotheekaanvraag in gang zetten en vervolgens de eigendomsoverdracht regelen. Met het tekenen van de eigendomsoverdracht wordt u officieel eigenaar van het perceel en zullen de rekeningen komen. Let op dat u nu met dubbele lasten te maken kunt krijgen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van dubbele hypotheeklasten of hypotheeklasten én huurlasten (als u momenteel in een huurwoning woont).
  5. De oplevering
    Als de bouw van uw nieuwbouwwoning afgerond is, controleren u en de bouwer (en eventueel een bouwkundig expert) of alle werkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Dat wordt de oplevering genoemd. U en de bouwer tekenen vervolgens het proces-verbaal van oplevering, waarmee u de woning met uitzondering van de gebreken accepteert en de bouwer belooft om de gebreken te herstellen. Na ondertekening krijgt u officieel de sleutel.
  6. Na de oplevering
    Nu volgt opnieuw een leuk onderdeel van het stappenplan: het inrichten van uw nieuwbouwwoning! De woning is klaar en u kunt hem nu naar smaak inrichten. Echter kan het zijn dat u nu alsnog gebreken tegenkomt. Afhankelijk van de afspraken in uw contract kan de bouwer hiervoor nog steeds voor een bepaalde tijd aansprakelijk zijn. Controleer dit dus goed.